• Wpisów: 2887
  • Średnio co: 1 dzień
  • Ostatni wpis: wczoraj, 01:41
  • Licznik odwiedzin: 332 620 / 3461 dni
 
insomniaa
 
To co tygryski lubią najbardziej :D

Dostałam genialny przepis na sernik bez spodu:
4 jajka, szklanka cukru, 1 kg sera, 1 budyń waniliowy, aromat waniliowy, 100g masła.
Pieczemy 30 min w 190 stopni, zmniejszamy do 150 i pieczemy kolejne 30 min, zmniejszamy do 120 znowu na 30 min, 30 min studzimy w uchylonym piekarniku, 30 min chłodzimy w lodówce. Czasochłonne, ale uwierzcie mi, że warto!
Sernik świetnie smakuje z sosem owocowym. Tu sos z mango z imbirem:
51765991_1409502199191439_4558551659453612032_n.jpg


Kilka lat temu ktoś, kto był moim guru w kwestii włoskiej kuchni, nauczył mnie robić boski deser i jestem mu za to wdzięczna, bo z wielu jego nauk korzystam do dziś.
Panna cotta - pierwsza klasyczna, czyli "con salsa ai frutti di bosco", druga chałwowa z sosem malinowym.
Przepis na klasyczną: 500 ml śmietanki 30%, dwie łyżki cukru, laska wanilii, 2 łyżeczki żelatyny. Sos: owoce leśne (tu truskawki i borówki), łyżka cukru, sok z cytryny, odrobina różowego wina.
Przepis na chałwową: 500 ml śmietanki 30%, dwa batoniki chałwy królewskiej, 2 łyżeczki żelatyny. Sos: maliny, łyżka cukru, sok z limonki, trawa cytrynowa.
51081712_352739818900466_2286585200492150784_n.jpg

53030576_819237708434609_5590616877454852096_n.jpg


Tu niezła kombinacja: krem z bitej śmietany, galaretki kiwi i białej czekolady, przekładany biszkoptami nasączonymi w nalewce o smaku kiwi. Patent spoko, tylko musimy przetestować w innych kombinacjach smakowych (banan z karmelem? wiśnia z czekoladą?)
52926481_2249215775405840_2402456297082454016_n.jpg


Ostatnie pyszności: CHURROS!
Uwielbiam! Mnóstwo roboty, jeszcze więcej sprzątania, ale smak wszystko wynagradza.
Ciasto parzone: szklanka mleka, 50g masła, szczypta soli, dwie łyżki cukru - to gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy szklankę mąki i energicznie ucieramy, aż zrobi się taki "klajster" i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Studzimy, a po wystudzeniu miksujemy z 4 jajkami, wbijając po jednym. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do gorącego oleju (180 stopni), smażymy na złoty kolor. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.
Churros najlepiej smakują z sosem czekoladowym: 200 ml śmietanki 30%, tabliczka gorzkiej czekolady, łyżka masła, kieliszek rumu.
53321703_369458933649172_3906794538403889152_n.jpg


To nie koniec foodpornu, bo razem z Miśkiem zrobiliśmy sobie wyzwanie i w wolne niedziele okupujemy kuchnię. W planach mamy dzień włoski, czyli dobry makaron z pesto, a na deser tiramisu ^^

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko znajomi Insomniaa mogą komentować ten wpis.